Nils Henrik Abel

Som tidligere nevnt, så hadde Smidt og Clasen et tett forhold til Nils Henrik Abel på denne tiden, og det hører med til historien at Abel endte sine dager på et værelse på Frolands Verk. Nils Henrik Abel var et matematisk geni på denne tiden, og han rakk ikke å bli eldre enn snaue 29 år. Han hadde reist rundt i Europa på et stipent utstedt av universitet, og han vikarierte også for professorer på militærskolen.

Han fikk mange av sine avhandlinger publisert i flere tidsskrifter og aviser. Han var en av de fremste matematikerne i vesten, og var høyt aktet i Tyskland for sin hjerne. Det var bare en ting som ville hjemsøke han i ettertid, og det var «pariseravhandlingen». Det var en avhandling han hadde jobbet med og skulle få publisert, men den hadde forsvunnet. Dette var noe som kvernet i hodet på Abel da han jobbet rundt i Europa i ettertid, og måtte til slutt se at hans verk ikke ble utgitt og trodd på. Han flyttet da tilbake til Norge og giftet seg med Christine Kemp. Christine fikk en plass som guvernante hos Frolands Verk, og han flyttet med henne ned dit. Mens hun jobbet på Frolands Verk tok han på seg mange timer og fag på militærskolen og underviste også i matematikk på universitetet i Oslo.

Bukkerommet

I 1828 døde Abel etter en lengre tids sykdom, og rommet han døde på heter i dag bukkerommet. Froland var et viktig sted for Abel, og Abel er og var en viktig person for stedet den dag i dag.
Egentlig skulle han dra ut igjen til Europa for å jobbe med sin forskning, men da han ble syk tok han til takke med å være nede på Frolands Verk sammen med sine kjære. Han feiret sin siste jul sammen med mennesker som var glad i ham, og han lot matematikken gå sin egen vei.